Europarlementariër Bas Eickhout (l), Ruurd van Schaik, Hoofd engineering VAR (m) en Ariane van Burg, Raadslid GroenLinks Apeldoorn (r) bij vergistingsinstallatie van de VAR

Europarlementariër Bas Eickhout op bezoek

Zaltbommel - 16 april 2013 - Ondanks dat Europarlementariër Bas Eickhout wel wist dat Nederlandse recyclingbedrijven voorop lopen, had hij niet gedacht dat recyclingbedrijven ‘zo ver gingen’. Alleen daarom al zijn dit soort werkbezoeken van beleidsmakers belangrijk.
Voor Nederland liggen er volgens hem in Europa twee prima kansen, waarin zij leidend kan zijn. Zowel op het gebied van de Biobased Economy als voor recycling moet dit realiseerbaar zijn. Milieu en recycling  worden nu nog in Europa te zeer als een ‘nice te have’ gezien in plaats van een ‘must’. Daarom moet niet alleen de Eurocommissaris van milieu Potocnik hierin de toon zetten, maar juist ook DG Enterprise (Europees ministerie van EZ). Volgens hem dient het Nederlands ministerie van EZ er alles aan te doen om recycling hoog op de Europese economische agenda te krijgen.
Willen recyclingbedrijven verder kunnen investeren en innoveren dan moet er voldoende volume zijn, zo was ook de conclusie van Bas Eickhout.

Recyclingbedrijven hebben veel belang bij goed Europees afvalbeleid. Zo is het bijvoorbeeld voor de export van kennis en kunde van belang dat ook andere landen dezelfde hoge standaard voor compost hebben als Nederland. Ook strenge controles van export van schroot helpt verdergaande recycling in Nederland en verkleind de kans dat in lagelonenlanden grondstoffen onder zeer slechte arbeids- en milieuomstandigheden worden gerecycled.

In Europees verband ziet Bas Eickhout het nog wel zover komen dat elk lidstaat, evenals bij duurzame energie, in op maat voorgeschreven tempo tot de vastgestelde doelstellingen kan komen.